Terra Australis - Australië, Nieuw Zeeland, Pacific eilanden
 

Australian Embassy Newsletter February 2018

Dear friends,

In this edition of the Australian Embassy events alert you’ll find an
invite to visit the Ambassadors’ residence where there is currently an
Aboriginal Art Exhibition!

Also, an exclusive tour of Australian artist Belinda Fox’s studio and a
chance to see her work first hand. Furthermore, the latest film by
Australian director Warwick Thornton, ‘Sweet Country’, premieres in Dutch
cinemas on 15 March and Australian band The Cat Empire will perform in
Amsterdam’s Paradiso in November.

With kind regards,
Australian Embassy
The Hague
070 310 8200
www.netherlands.embassy.gov.au
 www.facebook.com/AUSinNL
 www.twitter.com/AusEmbNL

Australian Embassy The Hague Events Alert February 2018 (3).pdf

 
Geoffrey Gurrumul Yunupingu

Gurrumul: opmerkelijke Aboriginal CD

Het album Gurrumul van de blinde Arnhem Land zanger Geoffrey Gurrumul Yunupingu begint wereldwijd een groot succes te worden. Op de relatief kleine thuismarkt Australië werden er 160.000 van verkocht. Dat aantal leverde twee keer Platina op, al een prestatie van formaat. Maar inmiddels gingen er in minder dan een jaar al 200.000 albums buiten Australië over de toonbank.

Het album stond lange tijd als nummer 1 op de Australische iTunes chart en werd totaal onverwacht achtste op de algemene iTunes charts. Gurrumul kan op dit ogenblik al op een indrukwekkende lijst van ‘awards’ bogen.

Gurrumul, geboren op Galiwin’ku (voormalig Elcho Island), zo’n 500 km ten oosten van Darwin, zingt alle twaalf nummers van het album in zijn inheemse Djambarrpuyngu taal. Het zijn vooral rustige ballades, waarbij hij zichzelf op gitaar begeleid. Met deze album is hij erin geslaagd de markt van Inheemse muziek te overstijgen en binnen te dringen in de ‘mainstream’ muziekwereld.

 

Recente speelfilms over Aboriginal thema’s

Bran Nue Dae van Rachel Perkins

Hilarische roadmovie/romantische komedie met heel veel muziek. Een van de hoofdrollen wordt vertolkt door Geoffrey Rush. Het verhaal van Bran Nue Dae (Brand New Day) speelt zich af eind jaren zestig. De Aboriginal jongen Willie, die het prima naar zijn zin heeft in zijn thuisstad Broome aan de Australische westkust, moet van zijn moeder naar een katholieke kostschool. Als hij in opstand komt tegen Father Benedictus (Geoffrey Rush) loopt hij weg. Op de hielen gezeten door Father Benedictus en met de hulp van o.a. old uncle Tadpole en een paar hippies vindt hij uiteindelijk de weg terug naar huis. De film is vanaf september 2010 in de Australische bioscopen te zien. Kijk voor meer info en de filmtrailer op: www.brannuedaemovie.com

 

Samson an Delilah van Warnick Thorton

Film over liefde tussen twee Aboriginal tieners tegen de achtergrond van de hopeloze situatie van het inheemse leven in Centraal Australië. Prachtig acteer werk van twee jonge onbekende Aboriginal acteurs en een meesterlijke prestatie van Warnick Thornton, eveneens van Aboriginal afkomst.

In 2009 kreeg de film de Camera D’or voor Best First Feature Film in Cannes. Andere prijzen:

*Inside Film Awards Australia 2009: Beste Film, Beste Regisseur (Warwick Thornton), Beste Script (Warwick Thornton), Beste Acteur (Rowan McNamara), Beste Actrice (Marissa Gibson) en Beste Muziek.

*Australian Film Institute Awards: Members’ choice award, Beste Film, Beste Regisseur, Beste originele scenario, Beste cinematographie, Beste geluid, Young actor award: Marissa Gibson & Rowan McNamara


 

De Clan van de Wilde Honing - Spirituele rijkdom van de Aborigines

Ad Borsboom; uitgave Binkey Kok Publications, Haarlem.

Nieuwe, bijgewerkte editie van een boek met de potentie van een longseller. 

(Duitse vertaling: Mythen und Spiritualitaet der Aborigines. Diederichs Gelbe Reihe, Munchen).

Cultureel-antropoloog Ad Borsboom (1944) doet al vanaf 1972 onderzoek bij de Australische Aborigines. Hij is dé Aborigines-kenner in Nederland. In 1996 verscheen bij Becht van zijn hand De clan van de Wilde Honing, dat twee drukken beleefde en later als Sirenepocket op de markt kwam. Het boek werd ook in het Duits vertaald. Thans verschijnt een nieuwe, bijgewerkte druk onder het imprint Binkey Kok. In het nieuw toegevoegde hoofdstuk gaat Borsboom in op de actuele ontwikkelingen in Aboriginal Australië, zoals het ontstaan van een krachtig Aboriginal zelfbewustzijn en de betekenis van landrechten voor de huidige en toekomstige generaties Aborigines. Ook is een katern kleurenfoto's toegevoegd.

(Emeritus) Prof. dr. Ad Borsboom is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is regelmatig te gast in radio- en tv-programma's en geeft lezingen en seminars in Nederland en België.

Recensie(s)

'Het romantische beeld van de ''edele wilde'' wordt door antropoloog Borsboom rechtgetrokken.' - Trouw

'Fascinerend', Intermediair

'Borsboom prikkelt de fantasie. Hij nodigt de lezer uit tot culturele verbeelding: zichzelf te zien in het denken en handelen van anderen. Het is een verbeelding die wijd en zijd ontbreekt in onze multiculturele maatschappij.' - Volkskrant

'Tweemaal trok Borsboom, antropoloog en hoogleraar Culturele Antropologie in Nijmegen, naar Arnhemland, Australie. Hij leefde er intensief samen met de Aborigines van de Wilde Honing clan en werd er, voor zover toegestaan voor een buitenstaander, ingewijd in hun mythologie, rituelen en spiritualiteit. Vanuit deze persoonlijke ervaringen schreef hij dit populair wetenschappelijke boek dat naast veel betrouwbare informatie en analyses ook komische anekdotes bevat. De eerste twee hoofdstukken leiden in over de geschiedenis van de Aborigines, zowel voor als na de komst van de Engelsen. De drie volgende hoofdstukken gaan specifiek over de mythologie van deze clan en haar verschillende functies en betekenislagen. Hoewel ons begrip en taalgebruik op het gebied van spiritualiteit te ontoereikend is om de Aboriginalcultuur ten volle te begrijpen, is dit de beste Nederlandstalige poging daartoe. Enkele kleine, zuiver informatieve zwart-wittekeningetjes tonen details i.v.m. rituelen; verder is er een katern (8 p.) kleurenfoto's. Er wordt afgesloten met een literatuurlijst per hoofdstuk. Volle bladspiegel, krappe marge.'

(NBD|Biblion recensie, zie ook Bol.com)